Wyłącznie naturalne składniki.
Karmy Paul & Paulina różnią się od większości suchych karm dla psa. Producenci słyną z tworzenia niskoprzetworzonych posiłków dla zwierząt — surowej diety BARF, jej suszonego odpowiednika w postaci mięsnego musli oraz zdrowych przysmaków.
Z uwagi na liczne zapytania, we współpracy ze znaną w Niemczech naturopatką i dietetyczką opracowali receptury karm tłoczonych na zimno.
Składy opierają się na mięsie i warzywach o jakości spożywczej. Zamiast syntetycznych witamin, znajdziesz w nich w pełni naturalne suplementy, jak algi morskie, tran oraz suszony torf leczniczy, które uzupełniają dietę w niezbędne witaminy, składniki mineralne oraz zdrowe tłuszcze. Jako jedyne karmy na rynku, karmy Paul & Paulina zawierają dodatek kiełków gryki, które są ogromnym źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów, takich jak magnez, potas, cynk i żelazo. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak rutyna, wspierają zdrowie układu krążenia, wzmacniają naczynia krwionośne i działają przeciwzapalnie.
Unikatowy proces produkcji.
Produkcja karmy tłoczonej na zimno dla psa różni się od tradycyjnej karmy ekstrudowanej głównie tym, że proces odbywa się w niższej temperaturze (nieco powyżej 40°C). Dzięki temu więcej składników odżywczych, witamin i enzymów zostaje zachowanych.
Producent karm Paul & Paulina stawia na pełną przejrzystość nie tylko składu (wszystkie składniki są podawane wprost na etykiecie), ale też sposobu produkcji, dlatego dokładnie opisuje proces powstawania karmy. To uczciwa postawa względem każdego świadomego właściciela psa.
- Pierwszym etapem produkcji jest przygotowanie mięsa, które po mieleniu jest suszone powietrzem (dokładnie tak samo, jak w przypadku tworzenia mięsnego musli, które znajdziesz w kategorii “suchy BARF”). Na 1 kilogram suszonego mięsa przypada około 4 kg surowca.
- Warzywa i owoce są blanszowane i mielone, aby zapewnić maksymalna ich strawność.
- Naturalne suplementy, jak tran z dorsza, olej konopny, algi morskie oaz torf leczniczy, są dodawane do mieszanki mięsno-warzywnej bezpośrednio przed tłoczeniem na zimno, dzięki czemu nie tracą swoich cennych właściwości.
- Po wymieszaniu wszystkie składniki są przepuszczane przez prasę tłoczącą i formowane w pelet. Dzięki specjalnie opracowanemu procesowi chłodzenia odbywa się to bez użycia pary i wysokich temperatur. Temperatura nie przekracza 42 stopni Celsjusza, co oznacza, że witaminy, błonnik, kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze zostają w dużej mierze zachowane.
Podsumowując: karma tłoczone na zimno od Paul & Paulina są naturalne, wolne od wszelkich nienaturalnych składników i odpowiednie dla każdego psa w każdym wieku.
Więcej o składnikach karmy.
- Jagnięcina z wolnego wybiegu.
Receptura opiera się na mięsie i podrobach z jagnięciny pastwiskowej. Ponieważ producentowi zależy na dobrostanie zwierząt hodowlanych, wybiera mięso pochodzące od zwierząt z naturalnych hodowli, zamiast z przemysłowego chowu. Zwierzęta mają dostęp do naturalnych pastwisk i świeżego powietrza.
Mięso i podroby jagnięce są bogate w żelazo, cynk, selen i witaminy z grupy B. W jagnięcinie notuje się też wysoką zawartość kwasów omega-3 i kwasu linolowego (CLA), który ma działanie antynowotworowe. Zawarte w karmie serca jagnięce to naturalne źródło tauryny oraz koenzymu Q10, czyli składników kluczowych dla układu sercowo-naczyniowego.
25% suszonego mięsa w składzie karmy to odpowiednik 75% świeżej jagnięciny.
- Dodatki warzywno-węglowodanowe.
Zawarte w karmie proso to bezglutenowe źródło węglowodanów. Z uwagi na dużą strawność, sprawdza się dla psów wrażliwych. W przeciwieństwie do typowych zbóż zawiera spore ilości białka, jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, żelazo i fosfor.
Ziemniaki są z kolei naturalnym źródłem magnezu i potasu, czyli składników odpowiedzialnych za prawidłowe skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego, co jest kluczowe dla zdrowia serca.
Marchewka to bogate źródło witaminy C i karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A, kluczowej dla zdrowia oczu, skóry i silnej odporności.
Znajdujący się w składzie pasternak jest bogaty w potas, witaminy z grupy B i C oraz inulinę, która obniża poziom glukozy we krwi, działa moczopędnie i rozkurczająco, wspomagając pracę nerek. Zawiera związki kumarynowe, które zwalczają komórki rakowe i działają przeciwzapalnie.
Aby uzupełnić dietę psa w potrzebne antyoksydanty, w recepturze karm Paul & Paulina znalazły się owoce czerwonej porzeczki. Ich właściwości zdrowotne wynikają z zawartych w nich polifenoli, w tym antocyjanów. Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, wspierają odporność i wspierają pracę układu moczowego.
- Zdrowe zioła.
Listę składników karm tłoczonych na zimno zamykają dodatki ziołowe, które słyną z właściwości zdrowotnych:
- mniszek lekarski – naturalny diuretyk, który pomaga usunąć nadmiar płynów z organizmu, ma działanie moczopędne i przeciwzapalne, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu nerek oraz wątroby;
- pokrzywa – pełna związków o silnym działaniu przeciwzapalnym, dzięki czemu wspiera zdrowie stawów, oraz żelaza, kluczowego dla produkcji czerwonych krwinek;
- skrzyp polny — ogromne źródło krzemu, który wzmacnia tkankę łączną, działa wzmacniająco na więzadła, ścięgna i stawy.
Karmy Paul & Paulina a zwykła ekstrudowana sucha karma.
Większość suchych karm dla psa powstaje w procesie ekstruzji, który wymaga wielokrotnego użycia wysokiej temperatury. Obróbka termiczna zabija większość naturalnych składników odżywczych, dlatego po produkcji chrupki spryskuje się mieszanką syntetycznych witamin i tłuszczy.
Sposób produkcji karm tłoczonych na zimno od Paul & Paulina wygląda zupełnie inaczej. Producent stawia na różnorodność składników, wysoką jakość surowców, delikatny proces produkcji oraz naturalne dodatki, zamiast syntetycznych witamin. Wszystko po to, aby zapewnić psom optymalną i w 100% naturalną dietę.
Niska temperatura produkcji chroni składniki odżywcze zawarte w składnikach karmy, a ich ewentualny spadek uzupełnia mieszanka naturalnych suplementów, w której skład wchodzą: algi morskie, tran z dorsza, suszony torf leczniczy, mielone kiełki gryki, olej z dzikich ryb, mączka z kości jagnięcych, olej konopny, siemię lniane.
Monobiałkowa receptura.
Karma z jagnięciną zawiera wyłącznie jedno źródło białka zwierzęcego. Nie ma dodatku mięsa ani tłuszczu z kurczaka, co jest pomocna w przypadku alergii pokarmowej.
Krokiety są średniej wielkości, ale z uwagi na to, że nie trafiają do pieca, są kruche, a ich gryzienie nie powinno sprawiać trudności psom ras małych.
Absolutny brak konserwantów.
Tłoczone na zimno karmy Paul & Paulina to jedne z nielicznych suchych karm dla zwierząt, które nie zawierają żadnych konserwantów. Daty przydatności są krótsze, ale masz absolutną pewność, że posiłek Twojego psa jest wolny o wszelkich chemicznych dodatków. Ważne jest, aby po otwarciu nie były przechowywane w pojemnikach z zablokowanym przepływem powietrza.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.