Sposób produkcji karmy. Czego nie wiesz o 95% suchych karm dla psa i kota?

5
(9)

Czytasz etykiety? Patrzysz na zawartość mięsa, unikasz chemicznych konserwantów?

Świetnie. Ale możliwe, że i tak popełniasz ten błąd. Skupiasz się na składzie karmy, zupełnie pomijając sposób produkcji.

Żeby było jasne: to nie jest Twoja wina. Pewnie opierasz się na opinii sprzedawców, hodowców albo lekarzy. A oni nie mówią o tym, że 95% suchych karm powstaje w procesie, który niszczy prawie całą dobroć ich składników. 

W efekcie wielu właścicieli psów i kotów nie wie (no bo skąd) o dwóch szalenie ważnych rzeczach.

Po pierwsze, technologia produkcji niszczy naturalne witaminy, aminokwasy i zdrowe kwasy tłuszczowe. Dlatego producenci “odrabiają” tę stratę przy pomocy syntetycznych dodatków. To trochę tak, jakby do lukru w pączkach dodać witaminy.  A potem polecać je jako zdrowe jedzenie. 

Po drugie, podczas przetwarzania karmy dochodzi do wielu ubocznych reakcji. Ich rezultatem są rakotwórcze substancje, jak akrylamid i końcowe produkty Reakcji Maillarda. To te same związki, które powodują choroby u ludzi.

Zapytasz jak to możliwe?  Wyjaśnię poniżej.

Przeczytaj, a zrozumiesz lepiej:

  •  jak wygląda proces powstawania suchych chrupek,
  • dlaczego liczy się nie tylko CO zawiera karma Twojego zwierzaka, ale JAK jest produkowana,
  • co to jest Reakcja Maillarda i jaki ma związek z nowotworami u zwierząt,
  • jak karmić zdrowiej

Dlaczego sposób przygotowania karmy ma znaczenie?

Kiedy pójdziesz do dietetyka, to najpierw powie CO masz jeść, abyś był zdrowszy.

Wskaże konkretne warzywa i owoce. Potem podpowie JAK masz je przyrządzić, by zachowały maksymalnie dużo wartości. 

Czyli zobacz, Twoja zdrowa dieta sprowadza się do dwóch rzeczy. Do dobrych składników i do ich minimalnego przetworzenia. Podobne zasady powinny dotyczyć zdrowego żywienia psów i kotów.

Ale jak to wygląda w praktyce?

Większość suchych chrupek powstaje w wyniku tzw. ekstruzji. To proces, który dość brutalnie obchodzi się z delikatnymi witaminami. Produkcja  karmy odbywa się w kilku etapach.  Przy użyciu wysokiego ciśnienia i wysokiej temperatury. 

Zobacz, jak to wygląda:

ETAP 1. Mieszanie i mielenie. 

W pierwszym etapie następuje mieszanie suchych składników (takich jak mączki mięsne, zboża czy ryż) oraz mielenie świeżych surowców. Po ich połączeniu powstaje jednolita masa.

ETAP 2. Kondycjonowanie.

Wstępnie przygotowane ciasto trafia do maszyny zwanej kondycjonerem, która wykorzystuje gorącą wodę lub parę pod ciśnieniem do gotowania składników.

ETAP 3. Ekstruzja.

Ciasto jest następnie przepychane przez wnętrze wytłaczarki.

Na skutek tarcia dochodzi do wzrostu ciśnienia i temperatury, która zapewnia całkowite ugotowanie karmy. Potem specjalna śruba popycha gorącą masę w stronę matrycy, która odpowiada za  kształt chrupek. Po przejściu przez matrycę, nóż tnie ciasto na małe kawałeczki.

Ten etap jest najbardziej kluczowy dla zdrowia Twojego psa.

Producenci pozbywają się ewentualnych bakterii. Czy, jak mówią, zwiększają bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Tylko, że przy okazji zabijają też naturalne witaminy, aminokwasy i składniki odżywcze. 

ETAP 4. Suszenie.
Aby gotowe chrupki nie pleśniały, suszy się je w piecu, często w rosnących temperaturach 80, 120, 160 i 200 ° C 

ETAP 5. Powlekanie.
Po wysuszeniu, producenci muszą  uzupełnić straty wartości. Spryskują chrupki mieszanką tłuszczy, syntetycznych witamin, wzmacniaczy smaku  i barwników. 

I po sprawie –  mogą reklamować swój produkt jako zdrową  karmę. 

(Czy na pewno?)

ETAP 6. Pakowanie.
Na torebce karmy zobaczysz soczyste mięso, zdrowe warzywa i zioła. 

Ale uwaga

Skład  na etykiecie suchej karmy mówi o składnikach sprzed produkcji, a nie o tym, co znajduje się w końcowym produkcie. 

A więc nie karmisz składnikami, które widzisz na opakowaniu. Karmisz  tym, co po nich zostało po wielu etapach przetwarzania.

W misce Twojego psa nie ma świeżego mięsa, soczystych owoców i zielonych warzyw.
Są tylko wysoko przetworzone chrupki. No i, niestety, rakotwórcze związki, o których opowiem poniżej.

Jak powstaje sucha karma dla psa

W jaki sposób technologia produkcji  wpływa na składniki odżywcze?

Większość opracowań mówi o pozytywnych skutkach denaturacji białka roślinnego. Obróbka w wysokiej temperaturze sprawia, że Twój pies łatwiej trawi białka ze zbóż, soi czy kukurydzy. 

Ale ta sama temperatura destrukcyjnie wpływa na białka zwierzęce. Pozbawia je kluczowych aminokwasów. Oprócz lizyny, proces suszenia karmy wpływa na inne aminokwasy, takie jak arginina, tryptofan i cysteina. Im większa temperatura suszenia, tym większe straty.

Co z tłuszczami?

Tłuszcze dostarczają dwa razy więcej energii niż węglowodany. Działają przeciwzapalnie i są kluczowe  dla  komórek, hormonów i nerwów Twojego psa.

Problem w tym, że zdrowe tłuszcze nie lubią ciepła. Wysoka temperatura niszczy  kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Dlatego producenci dodają je do suchej karmy przed pakowaniem.

Tylko, że kiedy otworzysz paczkę, to kwasy tłuszczowe wchodzą w reakcję z powietrzem oraz wilgocią. Szybko się utleniają. Zjełczałe tłuszcze stają się niebezpieczne i toksyczne.

Co się dzieje z  witaminami ?

Naturalne witaminy to bardzo delikatne związki. Według raportu Animal Nutrition Group z Uniwersytetu Wageningen w Holandii z 2008 r., straty witamin po ekstruzji wynoszą nawet 88% w przypadku wit. A, E i C, oraz 40 – 60% w przypadku witamin z grupy B.

Więc co robią producenci? Spryskują karmę syntetycznymi dodatkami, by móc nazywać ją “zbilansowaną i pełnowartościową”.

Jak myślisz, czy w ten sposób zbudujesz odporność Twojego psa? 

Badania naukowe potwierdzają, że syntetyczne suplementy mają słabszą przyswajalność albo wcale nie są przyswajalne. Niektórzy badacze uważają wręcz, że nadmiar sztucznych witamin osłabia organizm, zamiast go wzmocnić!

W dodatku w 2016 r. pojawiło się opracowanie, z którego wynika, że ilość syntetycznych witamin w ekstrudowanej karmie spada o około 50% w ciągu 6 miesięcy przechowywania w warunkach otoczenia. 

To jeszcze nie wszystko.

W czasie produkcji dochodzi do wielu niepożądanych reakcji.

Reakcja Maillarda to reakcja chemiczna zachodząca między białkiem a cukrem m.in. podczas smażenia. Żywność uzyskuje charakterystyczny kolor, smak i zapach.

Przy okazji powstają szkodliwe dla zdrowia substancje.

Szkodliwe skutki produkcji suchej karmy.

Podczas przetwarzania produktów o dużej zawartości skrobi (a w karmie suchej jest jej cała masa), powstaje akrylamid. To związek, który zwiększa ryzyko raka, działa toksycznie oraz skraca życie. 

Tworzą się też zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGEs). (Wybacz, ale to nie ja wymyśliłam tę ciężką nazwę).

Badacze dość szczegółowo zbadali wpływ AGEs na organizm ludzi i zwierząt. Spójrz, co wynika z ich badań:

  • Wysoka zawartość AGEs w organizmie przyczynia się do cukrzycy, miażdżycy, niewydolności serca i nerek. Zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz różnych nowotworów. 
  • Średnio stężenia AGEs w komercyjnych karmach dla psów i kotów są podobne do stężeń występujących w wysoko przetworzonej żywności dla ludzi
  • Podawanie zwierzętom wyłącznie komercyjnej karmy można porównać do jedzenia fast – foodów na śniadanie, obiad i kolację. Badania pokazały, że psy spożywają dziennie 122 razy więcej, a koty 38 razy więcej AGEs niż ludzie. 

Czy rozumiesz już, dlaczego rośnie liczba chorych zwierząt? 

Statystycznie jeden na dwa psy i jeden na 3 koty w końcu zachoruje na raka.  Do tego dochodzą alergie, choroby trzustki, nerek, wątroby. Cukrzyca i otyłość. Problemy ze stawami …

Czy nie uważasz, że to, czym karmisz bezpośrednie wpływa na zdrowie zwierząt?

Sposób produkcji karmy to rzecz, której powinieneś poświęcić więcej (znacznie więcej) czasu niż do tej pory. Nie skupiaj się wyłącznie na samym składzie. No i pamiętaj o wszystkich, toksycznych związkach, które  niszczą zdrowie Twojego psa.

Co możesz teraz zrobić?

Masz dwie opcje. Możesz nic nie zmieniać. Albo… Możesz zadbać, aby w misce Twojego psa było więcej tego, co naturalne, a nie sztuczne. Jeśli nie chcesz rezygnować z wygody kamienia suchą karmą, to zamień zwykłą karmę na karmę tłoczoną na zimno albo (jeszcze lepiej) na karmę suszoną powietrzem.

Karmy tłoczone na zimno powstają w niskiej temperaturze, która chroni naturalne witaminy. To dobra opcja, gdy chcesz karmić zdrowo, ale jednocześnie masz nieco okrojony budżet. Koszt żywienia to  3 – 10 zł Wszystko zależy od tego, jak dużego masz psa.

Karmy suszone powietrzem łączą wygodę podawania z korzyściami karmienia świeżą dietą. Mają formę musli, które wystarczy zalać wodą. Mięso i warzywa nie tracą wartości odżywczych, a ty dokładnie wiesz czym karmisz, bo każdy składnik zobaczysz wsypując pokarm do miski.

Tutaj zamówisz  próbki.

BIBLIOGRAFIA

Tran, Quang & Hendriks, Wouter & Poel, Antonius. (2008). Effects of extrusion processing on nutrients in dry pet food. Journal of the Science of Food and Agriculture. 88. 1487-1493. 10.1002/jsfa.3247. 

Tran, Q. D.. “Extrusion processing : effects on dry canine diets.” (2008), online:

https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/121964, dostęp 02.07.2021

İnal F, Alataş MS, Kahraman O, İnal Ş, Uludağ M, Gürbüz E, Polat ES: Using of pelleted and extruded foods in dog feeding. Kafkas Univ Vet Fak

Derg, 24 (1): 131-136, 2018. DOI: 10.9775/kvfd.2017.18529

Teodorowicz, M., Hendriks, W. H., Wichers, H. J., & Savelkoul, H. (2018). Immunomodulation by Processed Animal Feed: The Role of Maillard Reaction Products and Advanced Glycation End-Products (AGEs). Frontiers in immunology9, 2088. https://doi.org/10.3389/fimmu.2018.02088

van Rooijen C, Bosch G, van der Poel AF, Wierenga PA, Alexander L, Hendriks WH. The Maillard reaction and pet food processing: effects on nutritive value and pet health. Nutr Res Rev. 2013 Dec;26(2):130-48. doi: 10.1017/S0954422413000103. Epub 2013 Aug 6. PMID: 23916186.

Mooney, A .. “Stability of Essential Nutrients in Pet Food Production and Storage.” (2016), online:

https://krex.k-state.edu/dspace/handle/2097/32683, dostęp 02.07.2021

Singh, S., Gamlath, S. and Wakeling, L. (2007). Nutritional Aspects of Food Extrusion: An Overview. International Journal of Food Science & Technology, 42 (8): pp. 916-929.

Rokey G., Plattner B., OPIS TECHNOLOGII. Produkcja karmy dla zwierząt domowych, Zespół technologii karmy dla zwierząt w firmie Wenger, 2002, online: https://docplayer.pl/9580536-Opis-technologii-produkcja-karmy-dla-zwierzat-domowych.html, dostęp 02.07.2021

Becker K., The Most Dangerous ‘Food’ on the Market – Snuffs Out Key Nutrients, online: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/10/20/pet-food-extrusion.aspx?v=1625047126

Oceń nasz artykuł!

Kliknij na gwiazdki aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 9

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twój koszyk