Wyświetlanie 1–12 z 14 wyników

Tłoczenie na zimno to sposób produkcji suchej karmy przy użyciu niskiej temperatury. Składniki są delikatnie zmieszane, prasowane w granulki, a następnie krótko gotowane w temperaturze 40 – 70°C. W ten sposób wartościowe, ale wrażliwe na ciepło substancje odżywcze ostają zachowane.

Czym ta metoda różni się od tradycyjnej suchej karmy ?

Większość (ok. 95%) suchych karm powstaje w procesie ekstruzji. Produkcja karmy odbywa się w kilku etapach, przy użyciu wysokiego ciśnienia i wysokiej temperatury (120 – 200°C). Obróbka cieplna niszczy potrzebne psu aminokwasy, przede wszystkim lizynę, ale też argininę, tryptofan i cysteinę. Prowadzi też do utraty witamin i kwasów  tłuszczowych. Dlatego producenci uzupełniają straty spryskując chrupki tłuszczami i syntetycznymi dodatkami. Karma dla psów tłoczona na zimno zachowuje więcej naturalnych składników odżywczych niż karmy ekstrudowane. Niska temperatura produkcji chroni enzymy i zdrowe fitoskładniki z warzyw, ziół i owoców, które dodatkowo wspierają odporność i oczyszczają organizm.

Karmy tłoczone na zimno nie pęcznieją i nie rozciągają żołądka.

W przeciwieństwie do zwykłej suchej karmy, granulat tłoczony na zimno nie pęcznieje w żołądku. Zapobiega nieprzyjemnym wzdęciom. To ważna różnica, bo 70% odporności zależy od tego, co dzieje się w brzuchu i jelitach. Jeśli w tym miejscu pojawią się problemy, to istnieją marne szanse, że Twój pies będzie silny i zdrowy.

To łatwe. Połącz zalety świeżego jedzenia z wygodą karmienia psa gotową suchą karmą.

Karmy dla psów tłoczone na zimno to dobry pomysł, jeśli chcesz karmić zdrowo, ale nie masz czasu na samodzielne przyrządzanie posiłków. Karmienie jest tak samo wygodne jak karmienie zwykłą karmą, ale dostarczasz psu więcej naturalnych witamin i składników odżywczych.

Twój koszyk