Podroby zawierają wielokrotnie więcej składników odżywczych niż mięsa mięśniowe.
Dieta Twojego psa powinna składać się przede wszystkim z mięsa mięśniowego, ale to nie oznacza, że powinna być zupełnie pozbawiona podrobów. Podroby zawierają wielokrotnie więcej wartości odżywczych od samego mięsa. Na przykład 100 g mięsa koziego dostarcza około 3-4 mg żelaza i około 2-3 µg witaminy B12, podczas gdy 100 g wątroby koziej zawiera znacznie więcej, około 6-7 mg żelaza oraz około 40-50 µg witaminy B12. Podobnie jest z witaminą D, tauryną, cynkiem czy kwasem foliowym. Podawane we właściwej proporcji, podroby, sprawiają, że dieta Twojego psa jest kompletna i zgodna z jego naturalnymi potrzebami.
Składniki karmy od Paul & Paulina:
- Wątróbka z kozy.
Wątroba należy do czołówki podrobów i jest często wymieniana jako jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Zawiera między innymi witaminę B12, witaminę A, ryboflawinę, miedź, żelazo i kwas foliowy. Jest także doskonałym źródłem białka. Wszystko to pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek, funkcjonowaniu narządów, stabilizacji metabolizmu i pomaga Twojemu psu zachować siłę i zdrowie.
- Nerki kozie.
Kolejne bogate źródło witaminy B12 oraz witamin A, C i B6, ryboflawiny i niacyny. Nerki zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3 i dużo białka. Wykazują działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na pracę serca. Są źródłem witaminy D, niezbędnej dla utrzymania kości, mięśni i zębów w dobrym stanie.
- Serce z kozy.
Serca to narząd złożony z mięśni. Przypomina mięso mięśniowe, ale zawiera więcej składników odżywczych. Kozie serca są dobre dla serca Twojego psa. Połączenie witamin B2, B6 i B12 wraz z kwasem foliowym, cynkiem, selenem, tauryną i koenzymem Q10 zapewnia kompleksową ochronę serca przed chorobami.
- Śledziona kozia.
Ogromne źródło żelaza i tryptofanu, czyli aminokwasu, który odpowiada za za regulację nastroju, apetytu, snu i stresu.
- Płucka kozie.
Płucka to przede wszystkim źródło fosforu, który wzmacnia zdrowie kości i zębów, ale zawierają też sporo potasu i magnezu. To minerały, które kontrolują pracę mięśni (w tym bicie serca) i układu nerwowego.
Co wyróżnia gotowane karny od Paul & Paulina?
Wszystkie karmy powstają w 100% ręcznie w rodzinnej manufakturze. Do produkcji używane są wyłącznie składniki o jakości spożywczej. Ponieważ dla producentów ważny jest dobrostan zwierząt, mięso pochodzi z gospodarstw odpowiednich dla gatunku, a nie z przemysłowego chowu.
Podroby są ręcznie krojone i gotowane dopiero w słoiku. Dzięki temu zachowują więcej składników odżywczych.
Karmę z podrobami kozimi możesz podawać:
- jako dodatek do wszystkich gotowych karm od Paul & Paulina, dla zaspokojenia jak najszerszych potrzeb żywieniowych,
- jako dodatek do mięsa i samodzielnie przygotowanych posiłków,
- jako dodatek do karm, w których składzie znajduje się wyłącznie mięso mięśniowe,
- jako naturalną bombę witaminową (np. raz, dwa razy w tygodniu)
- w trakcie diety eliminacyjnej z wyborem koziny jako źródła białka,
- jako karmę uzupełniającą dla psa ze stwierdzoną anemią.
Proporcje podrobów do mięsa.
Możesz wybrać jeden z kilku sposobów karmienia.
Sposób pierwszy: stosuj podroby w formie codziennego dodatku (najczęstsze rekomendacje to 15%, ale wielu dietetyków rekomenduje nawet 25% podrobów). Dodajesz do mięsnego posiłku do paru łyżek karmy (w zależności od wielkości swojego psa), a resztę przechowujesz w lodówce i zużywasz do 3-4 dni.
Sposób drugi: podawaj większą porcji, ale tylko raz lub dwa razy w tygodniu, w formie podrobowej uczty. Jeśli Twój pies ma wrażliwy brzuch i często miewa biegunki, wybierz sposób pierwszy.
Sposób 3 – dla osób, które na co dzień podają gotowaną karmę Paul & Paulina z koziną i pasternakiem.
Na każde 5 słoików z mięsem kozim i pasternakiem przypada jeden słoik z podrobami.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.