Co to jest małża nowozelandzka?
Małża nowozelandzka, zwana też omułkiem zielonowargowym, to rodzaj mięczaków, naturalnie bytujących w rejonach Nowej Zelandii (cały proces uprawy i przetwórstwa jest stale monitorowany przez tamtejsze Ministerstwo Zdrowia). Ma charakterystyczne, lekko zielone zabarwienie skorupki.
Z uwagi na mnóstwo wartości odżywczych, rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii, Maorysi, od wieków używali małży zielonowargowych w ramach uzupełnienia diety oraz leczenia. Prawdopodobnie dlatego rzadko cierpią na choroby stawów. W latach 70-tych XX wieku naukowcy odkryli, że ten rodzaj owoców morza zawiera kombinację składników, które w przypadku różnego rodzaju zwyrodnień stawów mogą przyczynić się do wyleczenia oraz zmniejszenia bólu.
Wyjątkowe składniki.
Nowozelandzka małża zielonowargowa jest bogata w glikozaminoglikany (w tym siarczan chondroityny), kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze, które zapewniają pozytywne i przeciwzapalne wsparcie układu mięśniowo-szkieletowego i stawów.
- GlukozaminoglikanyGlukozamina to naturalny związek występujący w chrząstce stawowej. Z wiekiem w organizmie psów i kotów zmniejsza się ilość wydzielanej glukozaminy, w konsekwencji masa chrząstki ulega rozkładowi. Glukozaminoglikany zawarte w omułku zielonowargowym zastępują substancje własne organizmui. Prowadzą do odbudowy chrząstki i mazi stawowej oraz poprawy sprężystości i elastyczności stawów.
- Kwasy tłuszczowe omega-3.Jak większość owoców morza, małże nowozelandzkie zawierają mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie EPA i DHA, które są kluczowe dla dobrej pracy serca , zdrowych stawów, lśniącej sierści oraz dla sprawnego działania mózgu i funkcji poznawczych. Ponieważ hodowla i zbiór małży są przyjazne dla oceanów, suplement Leiky może być, zdrowszą dla środowiska, alternatywą dla oleju rybnego.
- Przeciwutleniacze.
Małże są sporym źródłem witaminy C i E, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i mogą hamować procesy zapalne w stawach.
- Minerały kluczowe dla układu kostnego.
Zawarte w małżach wapń, magnez, potas dodatkowo wspierają zdrowie kości.
Suplement dla psów w każdym wieku.
W przypadku szczeniąt proszek z małży może pomóc w tworzeniu stabilnego szkieletu i sprężystej chrząstki. U dorosłych zwierząt pomaga zachować elastyczność stawów i ścięgien oraz zapobiega chorobie zwyrodnieniowej. Jest to szczególnie istotne w starszym wieku, gdy naturalna zdolność do regeneracji maleje. Skuteczność małży potwierdzają badania naukowe na psach.*
Korzyści z podawania u kotów.
Koty, podobnie jak psy, mogą czerpać korzyści z pozytywnych właściwości na stawy, ścięgna i chrząstki. Dodatkowo, małże są naturalnym, bogatym źródłem tauryny, która jest niezbędnym aminokwasem dla kotów.
Z uwagi na bogactwo kwasów omega 3, suplement pomaga przywrócić mocną i lśniącą sierść.
Co wyróżnia małże od Leiky?
Kluczowy wyróżnik suplementu Leiky to delikatny sposób oddzielenia małży od skorupki oraz proces liofilizacji. Po zbiorze muszle są ostrożnie i ręcznie usuwane z muszli. W przypadku tańszych proszków często stosuje się szybszą metodę gotowania, w wyniku której małże otwierają się same, ale tracą większość składników odżywczych.
Dzięki metodzie liofilizacji (a nie suszenia powietrzem), suplement Leiky zachowuje wszystkie składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy.
*Bierer TL, Bui LM. Improvement of arthritic signs in dogs fed green-lipped mussel (Perna canaliculus). J Nutr. 2002 Jun;132(6 Suppl 2):1634S-6S. doi: 10.1093/jn/132.6.1634S. PMID: 12042477
Rialland P, Bichot S, Lussier B, Moreau M, Beaudry F, del Castillo JR, Gauvin D, Troncy E. Effect of a diet enriched with green-lipped mussel on pain behavior and functioning in dogs with clinical osteoarthritis. Can J Vet Res. 2013 Jan;77(1):66-74. PMID: 23814358; PMCID: PMC3525174.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.